Egy PVSK-s vb-bronz története

2018.10.10 19:42NBI A

Az All Star csapatba kerülő játékos, a szövetségi kapitány és a csapatvezető is PVSK-s volt a Kínában világbajnoki dobogóra kerülő U23-as 3x3-as válogatottban.

Sportágtól és korosztálytól függetlenül, amikor egy magyar csapat világbajnoki bronzérmet nyer, annak nagyon tudunk örülni mi PVSK-sok. Persze azért mégis kicsit erősebben dobban a szív, amikor a klubunkhoz kötődik az az érem. Éppen ezért akkor, amikor a napokban a magyar férfi U23-as 3x3-as válogatott legyőzte a kínai világbajnokság bronzmeccsén Franciaországot, fokozott lüktetést érezhetünk a mellkasunkban. Nem csoda, hiszen a válogatott csapatkapitánya Demeter Attila volt, NB I-es gárdánk fiatal tehetsége, aki még a vb All Star csapatába is bekerült. Rajta kívül pedig szintén a PVSK adta a nemzeti csapat szövetségi kapitányát Földi Sándor személyében, és csapatvezetőjét is, aki Teszler Sándor volt. Hiába, három a magyar igazság! És ahogy a mondás tartja, a negyedik a ráadás, ezúttal pedig ez is megvolt, hiszen a korábban szintén klubunknál dolgozó masszőr, Mohar Péter is kivette a részét az U23-as válogatott sikeréből.

- Nem lehetett arra számítani előzetesen, hogy ilyen jó eredményt érünk majd el – árulta Földi Sándor, az U23-as válogatott szövetségi kapitánya. - A felkészülési időszak alatt nem igazán jöttek ugyanis az eredmények, ráadásul a vb mezőnye is nagyon erős volt, jócskán akadtak olyan játékosok, akik az orosz első ligában játszanak például. A csoportunkból is csak Indonéziát és Mongóliát ismertük, az észt-lett duóról csak annyit sejtetünk, hogy biztosan jól dobó csapatok, ez be is igazolódott.

A szövetségi kapitány azt is hozzátette, hogy nem csak a vb-szereplő négy játékos – Demeter Attila, Keller Iván, Kántor Olivér, Márton Ádám – érdemel dicséretet, de két, az utazó keretbe végül be nem kerülő fiatal kosaras, Somogyfoki Péter és Kocsis Zoltán is, illetve kiemelte azt is, hogy a PVSK utánpótlás játékosai is sokat segítettek nekik a felkészülésük során. A kapitány Demeter Attiláról is mondott pár gondolatot.

- Attila az elejétől kezdve velünk készült, nem is véletlen, hogy ő volt a csapatkapitány – mondta Földi. - A vb-n kiválóan használta ki az adottságait, az első lépése például nagyon gyors. Kína ellen, a négy közé jutásért az ő feladata volt, hogy kikapcsolja a játékból az ellenfél alacsony irányítóját. Ő pedig bizony nagyon szépen visszafogta a „motor” teljesítményét, a nélkül pedig ugye az autó sem halad olyan gyorsan. Sokan megérdemelték volna, hogy az All Star csapat tagjai legyenek, de Attila teljes mértékben rászolgált, hogy így is elismerjék a világbajnokságon nyújtott teljesítményét. A FIBA emberei is felfigyeltek rá, nagyon dicsérték őt, ami persze nem is véletlen.

Teszler Sándor csapatvezetőként vett részt a vb-n, és mint megtudtuk tőle, ilyen minőségében nem volt nagyon sok dolga.

- Szervezései szempontból nem lehetett panaszunk semmire, a szállás, étkezés, minden a legnagyobb rendben volt – árulta el Teszler, aki a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében is odaállt a 3x3-as szakág ügye mellé. - Ennek a bronzéremnek óriási szerepe lehet abban, hogy még jobban el tudjuk ismertetni a szakág létjogosultságát idehaza. Jó volt látni a válogatott teljesítményét, hiszen a most érmet szerző játékosokból később a felnőtt válogatott is profitálhat. Mivel a következő olimpián már ott lesz a sportág, ebből a szempontból is nagy jelentősége van, hogy van utánpótlásunk.

A csapatvezető aztán arról is ejtett pár szót, hogy azért nagyon különleges érzés volt úgy figyelni a válogatott meccseit, hogy a csapatban ott volt egy PVSK-s játékos is.

- Természetesen csapatvezetőként vannak az embernek feladatai, de azért amikor Demeter Attilát látom jól játszani, egy-egy szép megoldást tőle, akkor azért elő-elő bújt belőlem a szurkoló – vallotta be férfiasan a sportvezető. - Egyébként is, azért ha az ember ilyen messzire eljut az otthonától, és egy komoly célért küzdhet, akkor illik örülni a sikereknek. Szóval a lelátón ülve a meccseink alatt elsősorban talán nem is csapatvezető, hanem a válogatott szurkolója voltam. De azt hiszem, ez így is van rendjén.

Demeter Attila ugyan még nem csatlakozott be Csirke Ferenc vezette NB I-es csapatunk edzéseibe – szerda este érkezik meg Pécsre –, de már Magyarországon van, és a vb friss élményei felől érdeklődve nem sokat kellett gondolkoznia a válaszon.

- Fantasztikus élmény volt – jelentette ki fiatal tehetségünk. - Nem esélyesként érkeztünk a világbajnokságra, így még értékesebb ez a bronzérem. Ha az a kérdés, hogy mi volt ennek a sikernek a záloga, a válaszom elég egyértelmű: a csapatmunka! Nálunk nem játszottak sztárok, nem úgy, mint más csapatokban, de épp ebben rejlett az erőnk. Nagyon küzdöttünk egymásért, ennek lett meg az eredménye végül.

Attila olyannyira komolyan gondolja, hogy a nagybetűs csapat érte el az eredményt, hogy még All Star csaptagságát is ennek a számlájára írja.

- Természetesen nagyon örülök annak, hogy beválasztottak az All Star csapatba, de ezt én úgy fogom fel, hogy nem az én egyéni, hanem a magyar válogatott elismerése – nyilatkozta Demeter. - A csaptársaim nélkül nem kerülhettem volna be a legjobbak közé. Én csak idén nyáron kóstoltam bele a 3x3-as kosárlabdába, de nem titkolom, a távlati célom az, hogy eljuthassak a nagy válogatottal az olimpiára.

Erre mi csak annyit tudunk mondani: Mindent bele Attila!

---
Videó: Franciaország - Magyarország 14-15, bronzmérkőzés (teljes)