Diák- és sportgenerációk gyászolnak

2019.02.08 19:27Egyéb

A napokban elhunyt két kiváló tanár, akiknek nagyon sokat jelentett a kosárlabda.

Életének 74. évében elhunyt Keszthelyi Tibor matematika-kémia szakos általános és középiskolai tanár. Keszthelyi Tibor pedagóguscsaládból származott. Édesapja, édesanyja is kiváló tanárok voltak. Ő maga matematika-kémia szakon végzett 1968-ban Pécsett a tanárképző főiskolán. Első tanévét Komlón töltötte, a következőt már Pécsett, az akkor újonnan szerveződő Építők Úti Általános Iskolában. (TÁSI) A hetedik, nyolcadik osztályokban a kémia tanítása hárult rá. Ifjúi lelkesedéssel, fáradságot, nehézséget nem ismerve alakította ki a város egyik legjobban felszerelt kémiaszertárát és kémia szaktantermét.

Segített a gyakorlati műhelyek felszerelésében, a testnevelési szertár fejlesztésében. Nem sokkal ez után elvégezte a technika és a testnevelés szakot is. Csakhamar az iskolai nevelőtestület meghatározó egyéniségévé vált. Figyelme mindenre kiterjedt, ami a gyermekek érdekeit szolgálta.Feledhetetlen élményt jelentettek a gyerekeknek a vidám balatoni kirándulások Tibi bácsival, aki a szabadidőben sosem fogyott ki a mókából. Különös figyelmet fordított a nehezen kezelhető tanulókra, nem ismerte az elveszett ember fogalmát. Sem idejét, sem energiáját nem sajnálta a diákjaira, akik később is felkeresték az iskolában, hogy megköszönjék munkáját, fáradozását.

Nagyon szerette a kosárlabdát. Gimnáziumi évei alatt a Nagy Lajosban kezdett el kosárlabdázni, majd folytatta a főiskolán is. 1969-től 1985-ig a Postás SE NB II-es csapatának volt oszlopos tagja. Részt vett a Postás Európa Bajnokságon, ahol a magyarok közül a legeredményesebb játékosnak bizonyult. 60 éves koráig aktívan játszott a Calamites SE-ben, mellette kosárlabda-játékvezető is volt. 1972-ben szerzett a TF-en kosárlabda edzői  képesítést, hosszú időn keresztül ő volt a Pécsi Sportiskola (TÁSI) kosárlabda-szakosztályának vezetőedzője. Csapatai többször nyertek országos kupát, bajnokságot, és több kiemelkedő élsportolót nevelt fel. (Onhausz Péter, Csirke Ferenc, Keller Annamária…) Generációkkal szerettette meg kedvenc sportágát.

---

Életének 82. évében elhunyt Kromek Sándor kémia-fizika szakos gimnáziumi tanár. Salgótarjánban született 1937. július 21.-én.Középiskolai tanulmányait a szülővárosában, a Madách Imre Gimnáziumban végezte. Egyetemi tanulmányait 1957-62 között a debreceni KLTE TTK-n, kémia-fizika szakon végezte el.Majd Pécsre költözött és 1962-től 1997-ig a Nagy Lajos Gimnáziumban dolgozott kémia-fizika szakos tanárként, 1997-től óraadó tanárként. 1995-98 között a JPTE TTK Általános Kémiai Tanszék gyakorlatvezetője, majd 1998-tól 2003-ig a PTE TTK Analitikai Tanszék óraadója és gyakorlatvezetője.

Kidolgozója volt a korábbi kémia tagozatos gimnáziumi tananyagnak és a középiskolai tantervnek is. Több kémiai tankönyv, példatár társszerzője. Nevelő-oktató tevékenységének súlypontját a felsőoktatási továbbtanulásra való felkészítés és a tehetséggondozás jelentette. Pályája során több mint 70 diákja ért el OKTV helyezést, de tanítványai a Nemzetközi Kémiai Diákolimpiákon, az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenyeken, a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáin, versenyein is számtalan rangos helyet vívtak ki maguknak. Mindezek mellett eredményes kosárlabdázó karriert futott be. 1950-54 között a Salgótarján Bányász SK, 1954-ben a Salgótarján Vasas SE NB II-es csapatának játékosa, majd 1957-ben a DEAC, 1962-67 között a PVSK NB I-es csapatának tagja.1967-72 között a Pécsi Postás SE igazolt kosárlabdázója volt. A kosárlabda mellett az operamuzsika, filmművészet, színház és olvasás volt a hobbija.

A pályája során több elismerő díját és kitüntetést is kapott közülük néhány:Kiváló Tanári Cím (1977); Szentgyörgyi Albert-díj (1990); Apáczai Csere János-díj (1992); Aranykatedra-díj (1997); Pécs Város Oktatási Díja (2003); Rátz Tanár Úr életműdíj (2008). Ezen felül tagja volt a Magyar Kémikusok Egyesületének és a MTA PTB Kémiai Szakcsoportjának.

A két kiváló tanár emlékét őrizzük.

---
1-7-8. (12-es mezben) kép: Kromek Sándor, 2-3-4. (15-ös mezben) 5-6-9. kép: Keszthelyi Tibor.