Ez volt a csúcs: tíz évvel ezelőtt hengerelt a PVSK

2019.04.05 13:17NBI A

Az álom valósággá vált, 2009-ben elhódította története első Magyar Kupa aranyát a PVSK férfi kosárlabdacsapata.

Ugyan a siker nem volt előzmény nélküli, hiszen kiváló csapat épült Pécsett, de a hazai pályán játszó szombathelyiek ellen aratott siker a fináléban hatalmas bravúrnak számított. Abban az évben olyan  kosárlabdázók pattogatták a labdát a baranyaiaknál, mint Dragan Alekszics (aki jelenleg a Szolnoki Olaj KK vezetőedzője) vagy a szezon elején igazolt Thomas Kelley, de emellett több akkori és későbbi magyar válogatott játékos alkotta a keretet. Az együttes egész évben kiválóan játszott, főleg hazai pályán bizonyult már-már megállíthatatlannak.

A kupasiker mellett a bajnoki alapszakaszt is megnyerte Sztojan Ivkocsiv vezette csapat, s végül a dobogó második fokára állhatott fel – a szakvezető ötéves írányítása alatt egy-egy bajnoki- és kupa bronzzal is gazdagodott a város. A Magyar Kupa négyes döntőjében Wittmannéknak a négy között a Szolnokkal kellett felvenniük a versenyt. Az ellenfél jobban kezdett, de a Panthers nagyszerűen játszva megfordította a mérkőzést, s jutott be a házigazda elleni fináléba. A vendégszurkolókon kívül mindenki arra számított, hogy a Falco otthon tartja a kupát, de Kelley-ék teljesítménye után tátva maradtak a szájak. Egy rendkívül kiélezett találkozón végül a pécsiek fantasztikus utolsó negyede döntött. A Pécsre hazatérő gárdát pedig több száz lelkes szurkoló és pezsgőzuhany fogadta a Lauber Dezső Sportcsarnoknál.

- A csapatnál töltött öt évem alatt végig nagyon együtt voltunk, nagyon szép idők voltak ezek – emlékezett vissza Sztojan Ivkovics, a PVSK akkori szakmai igazgatója. - A Falco elleni kupadöntő volt a csúcs! Én úgy gondolom, hogy Pécs két legnagyobb temploma, a Dzsámi és a PVSK. Ha csalódás éri az embereket, és elvesztik a sportba vetett hitüket, akkor a PVSK templomába menekülnek. Így ez a győzelem nemcsak a kosárlabda szempontjából volt nagyon fontos.

--- 2009.04.05 ---

Falco KC Szombathely - PVSK-Pannonpower 87-98 (23-18, 19-24, 27-22, 18-34, 87-98)
Magyar Kupa döntő mérkőzés. Szombathely, Aréna Savaria

A bajnokságban, illetve a Magyar Kupában a következők kaptak szerepet: Dragan Alekszics, Bencze Zoltán, Czigler László, Dénes Gábor, Eilingsfeld János, Gerbenár Péter, Gubi Viktor, Hosszú Gergely, Ante Kapov, Thomas Kelley, Kovács Péter, Lepsényi Ádám, Germaine Spivey, Tóth Norbert, Wittmann Krisztián. Vezetőedző: Sztojan Ivkovics.