Centenáriumi kitüntetéseket kaptunk

2019.08.24 19:21Egyéb

Az idén 75 éves szakosztályunk múltjának és jelenének nagyszerű játékosai, edzői, illetve munkatársai kaptak elismerést a PVSK centenáriumi ünnepségével egybekötött közgyűlésen, ahol ötszáz vendég vett részt.

Egy éve készültünk rá, és végre eljött a nagy nap: 100 éves lett szeretett klubunk, a PVSK! Hiába volt nagyszabású a centenáriumi ünnepség, mégis családias hangulatban telt. Tele régi ismerősökkel, nagy találkozásokkal, közös emlékekkel, és ahogyan az egy családhoz illik, itt-ott néhány megható könnycseppel. Persze ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen anyaegyesületünk apraja nagyja azt ünnepelte, hogy épp egy évszázaddal ezelőtt, 1919. augusztus 23-án megszületett a Pécsi Vasutas Sportkör. Az ünnepséget péntek este egy centenáriumi közgyűlés zárta le, amelyen kitüntették az elmúlt hosszú évtizedek nagyjait. A közgyűlésen három aranygyűrűt, illetve számos díszoklevelet adtak át sportolóknak, vezetőknek, és olyanoknak, akik így vagy úgy, de rengeteget tettek a klubért. Mi, kosárlabdázók pedig elégedetten tapsolhattunk, hiszen nyolc hozzánk kötődő, vagy most is velünk dolgozó sporttársunknak gratulálhattunk.

PVSK Aranygyűrűt vehetett át: Iványi Dalma kosárlabdázó, edző, a PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója, Kovács Mária, ökölvívó, edző, korábbi szövetségi kapitány és Ivkovics Sztojan kosárlabdázó, a PVSK kupagyőztes csapatának edzője, jelenlegi szövetségi kapitány.

PVSK Centenáriumi díszoklevelet kapott:

- Rab Gyula, korábbi játékosunk, az NB I. B-s csapatunk másodedzője, valamint az NB I. B U20-as együttesünk vezetőedzője.
- Csirke Ferenc, korábbi játékosunk, a PVSK-Veolai vezetőedzője.
- Veljko Budimir, a PVSK-Veolia csapatkapitánya.
- Dragan Alekszics, aki a tíz évvel ezelőtt kupát nyert csapatunk alapembere volt, a Szolnoki Olaj KK vezetőedzője.
- Sági Zoltán, korábbi technikai vezetőnk, a PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia igazgatóhelyettese.
- Ifj. Dr. Mintál Tibor, korábbi csapatorvosunk, a PTE Ortopédiai Klinika osztályvezető orvosa, a PTE ÁOK tanszékvezetője.
- Bernáth Miklós, utánpótlásedző, a PVSK-Panthers kosárlabda csapatainak támogatója, valamint a PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia edzői értékelő rendszerének kidolgozója, az értékelő team vezetője.

A kitüntetettek közül Rab Gyulával beszélgettünk, aki már több mint 50 éve tagja egyesületünknek.

- Jó ideje készülünk a centenáriumi ünnepségre, de eddig azért nem igazán hittük el, hogy tényleg a 100. szülinapot ünnepelhetjük  vallotta be Rab. - Egészen csodás érzés volt, hogy most találkoztunk olyan korábbi játszótársakkal, akiket már régen láttunk, de az is megható volt, hogy itt most találkoztak a generációk is. Olyan játékosok, akikkel kiskorukban foglalkozott az ember, ma pedig már tán be is fejezték pályafutásukat. Fantasztikus volt, hogy a részese lehettem ennek az ünnepségnek. Én 1966-ban lettem igazolt sportolója a PVSK-nak, szóval már több mint 50 éve vagyok itt. A 80-as évek végéig játszottam, aztán egyértelmű volt számomra, hogy edző leszek. Végigjártam az utánpótlásban minden korosztályt, voltam a PVSK felnőtt csapatának, és a Matáv Pécsnek is az edzője. Minden munkát élveztem, de talán nem árulok el nagy titkot, hogy azért mégis egy felnőtt csapatot irányítani a legnagyobb élmény, még ha annak nagyon sok nehézsége is akad. Most már pár éve az NB I B-s és az NB I. B U20-as csapat munkáját segítem, és ezt is nagyon élvezem, nagyon sok tehetséges játékossal dolgozhatok. Én 64 éves vagyok, de amíg nem érzem azt, hogy vagy én unom a dolgot, vagy furán néznek rám, mert butaságokat beszélek, addig csinálni szeretném. Ez az életem, a kosárlabda!