A múlt nagyjait köszöntjük

2019.12.02 21:36Egyéb

A PVSK történetének három legendás alakja, Rab Gyula, Varasdi János és Vojtek Aurél is a napokban ünnepelte születésnapját.

Vannak nevek, amelyek örök időkre összefonódtak a PVSK-val. A szép emlékű 70-es, 80-as évek csapatában megannyi kiváló játékos öregbítette immáron száz esztendős klubunk hírnevét, most azonban közülük három egykori kiváló játékost kell kiemelnünk. Rab Gyula és Varasdi János ugyanis a napokban ünnepelte 65. születésnapját, Vojtek Aurél pedig szintén a minap lett 64 esztendős. Hiába telnek az évek, esetükben akad valami, ami nem változik, ez pedig nem más, mint a PVSK. Ha ugyanis manapság valaki kilátogat csapatunk bajnoki meccseire, elég nagy az esélye rá, hogy hármójuk közül legalább egyikükkel összefusson a Lauberben.

Rab Gyula annó 17 évesen mutatkozott be a PVSK felnőtt csapatában, és kivételesen szép pályafutásának egyik legendás momentuma az volt, hogy a hazai kosárlabdasport első hivatalos meccsen elhintett hárompontosa előtt az ő kezeiből indult útjára a labda. Rab később edzőként is a pécsi kosársport hírnevét öregbítette, az ezredforduló környékén a MATÁV-Pécs edzőjeként még a Szaporta Kupában is szerepelt csapatával. És hiába töltötte be a 65-öt, ma is aktív részese a PVSK életének. Jelenleg Juhász Olivér munkáját segíti NB I. B-s együttesünknél, és elképesztő tapasztalatával járul hozzá a legújabb PVSK-s generáció képzéséhez.

Varasdi János, vagy ahogyan játékos korában hívták, „Cet” is 65 éves lett a napokban. Beceneve talán azért ragadt rá, mert akkoriban bizony irdatlan fizikai adottságokkal rendelkezett. A maga 192 centis magasságával és 100 kilójával megkerülhetetlen alak volt a palánkok tájékán. Bár a gyűrűtől messzebb sem jött zavarba, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a korábban a Dunántúli Naplóban elmesélt statisztikai adat, nevezetesen, hogy bizony aktív pályafutása alatt közel 5000 ponttal terhelte meg az ellenfelek gyűrűit. Nem egyszer fordult elő, hogy 30-40 pontot is elhintette egy-egy meccsen. Varasdi ugyan már nem a kosárlabdában éli mindennapjait, de ma is lelkes szurkolója a NB I-es csapatunknak. Arról nem is beszélve, hogy unokája is ezt a csodaszép sportágat űzi – nem is rosszul!

Vojtek Aurél, alias Stromi talán most mosolyog egy kicsit a bajsza alatt, hiszen, bár ő is most ünnepelte születésnapját, régi harcostársaival ellentétben ő még csak a 64-diket. Stromi játékos pályafutása után ugyan a civil életben találta meg számításait, de sosem szakadt el a PVSK-tól. Ha kellett az öregfiúk csapatot edzette, és most már jó másfél évtizede a pécsi kosárlabda állandó szakkommentátora, legyen szó rádióról vagy TV-ről. Újabban pedig a kerekesszékes kosárlabda népszerűsítésén munkálkodik, idén a nemrég alakult pécsi csapat, a PTE-PEAC Rolling Basket együttesével még a magyar kerekesszékes válogatottat is vendégül látta Pécsett.

Száz szónak is egy a vége, óriási öröm a PVSK-család számára, hogy a klub három legendás alakjával együtt ünnepelhetjük ezeket a jeles napokat. Klubunk és valamennyi szurkolónk nevében boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk Rab Gyulának, Varasdi Jánosnak és Vojtek Aurélnak is!

---
Kép: Rab Gyula 14-es, Varasdi János 13-as, illetve Vojtek Aurél 5-ös mezben.