70 éves a kőkemény magasember

2020.05.05 14:01NBI A

A napokban ünnepelte születésnapját Pálvölgyi István, a PVSK Kosárlabda Szakosztályának legendás alakja.

Minden egyes évfordulót meg szokás ünnepelni, főként, ha még kerek is. Pláne, ha ez egy hetvenedik születésnap! Szó se róla, valószínűleg a PVSK Aranygyűrűse, csapatunk egykori kiváló, válogatott centere, Pálvölgyi István is valami hasonlót tervezett, azonban az élet keresztülhúzta a számításait.

- Valóban, a hetvenedik születésnap azért mégiscsak a hetvenedik, úgy terveztem, hogy nagy összejövetelt rendezünk majd, rokonokkal, barátokkal, régi játszótársakkal – árulta el Pálvölgyi István. - Azonban sajnos az élet és a vírus keresztülhúzta a terveket, így végül csak szűk családi körben ünnepeltünk. Így belegondolva, azért kicsit soknak tűnik ez a hetven. Főleg ha visszaemlékszem arra, hogy amikor én voltam harminc, mit hogyan néztünk a hetvenévesekre. De nincs mit tenni, az idő múlik.

Szomorúságnak azonban nyoma sincs Pálvölgyin, amint szeretett sportága, a kosárlabda került szóba, azonnal fellelkesül.

- Ma már főként, mint szurkoló veszek részt a kosárlabda életben, de mint szurkoló nagyon elhivatott vagyok – mesélte jókedvűen. - A lány unokáim is kosaraznak, nagyon tehetségesek is, ennek pedig örülök. És természetesen az A csoportos férfiak meccsein is rendre ott vagyok, nagyon szurkolok a csapatnak. Duplán is elszomorító, hogy véget kellett vetni a szezonnak. Hiszen nem elég, hogy most jó ideig nem lehet meccsre menni, ráadásul idén nagyon jó kis csapatunk volt, megnéztem volna, hogy meddig jutnak a bajnokságban. Arról nem is beszélve, hogy most, hogy nincsenek meccsek, bizony a barátokkal sem nagyon lehet találkozni. Hiszen a sportélmény mellett ezért is imádok meccsre járni, mert el lehet beszélgetni a régi játszótársakkal is. Most marad a telefon, esetleg az internet.

Pálvölgyi azt is elárulta, hogy kimondott kedvence nincsen a maiak közül, de a centereket azért mindig árgus szemekkel figyeli minden egyes meccsen. Nem csoda, hiszen ő maga is a palánkok alól verekedte be magát annó a válogatottba.

- A régiek közül én azoknak a táborát erősítem, akik szeretik a mai kosárlabdát – vallotta be. - Igaz, hogy ez már valóban szinte egy másik sportág, mint a mi időnkben, de a gyorsasága, a fizikális oldala miatt nagyon látványos is, amit én nézőként, szurkolóként nagyon élvezek. Az egyetlen szívfájdalmam, hogy sajnos a mai játékban a centereknek kisebb a szerepe, mint régen. Sokkal inkább a külső dobások, a betörések határozzák meg a játékot. De éppen ezért üdítő, amikor ennek ellenére is látok olykor egy-egy pazar centermunkát a palánkok alatt.

Hiába ünnepelte hetvenedik születésnapját, Pálvölgyi István, ha kosárlabdáról van szó, ma is az a kőkemény magasember, mint aki volt évtizedekkel ezelőtt.

Isten éltesse még nagyon sokáig!

---
1. kép: álló sor, balról a negyedik. 2. kép: álló sor, balról a harmadik (a PVSK-ban).