Alekszics előre tekint – nagy interjú

2020.06.25 20:50NBI A

NB I.-es csapatunk vezetőedzője, Dragan Alekszics két hétig edzéseket tart fiatal, és újonnan igazolt játékosainknak. A mini alapozás második hetében ültünk le vele beszélgetni az előző, kurtán véget ért szezonról, a karanténos időszakról, és a csapat előtt álló feladatokról.

Te egy elég nyugodt, talán azt is mondhatni, kicsit zárkózott személyiségnek tűnsz kívülről. Rólad valahogy könnyebben képzeli el az ember, hogy gond nélkül átvészelted a karanténos időszakot. Mi a valóság? Hogy bírtad ezeket a heteket, hónapokat?

Nagyon furcsa volt a karantén időszaka – kezdett bele Dragan Alekszics. Amikor átléptem a határt, azonnal tizennégy napos karanténba kellett vonulnom, csak otthon tartózkodhattam, nem hagyhattam el a lakásomat. Amikor ez a kéthetes időszak lejárt, hatóságilag újabb tizennégy nappal meghosszabbították a karanténomat. Olyan szigorúan vették ezt a második periódust, hogy például a rendőrség minden nap felhívott, ellenőrzött engem. Személy szerint katasztrofálisan éltem meg ezt a helyzetet. Egész nap a négy fal között… Próbáltam kosárlabdát nézni, tartani a kapcsolatot a játékosokkal. Nagyon furcsa és szörnyű helyzet volt. Nem volt könnyű, még nekem sem, de főként a játékosoknak, hiszen nekik később hosszú kihagyás után kellett elkezdeniük a munkát. Remélem, vége ennek a járványnak és visszaáll minden abba a kerékvágásba, amiben előtte volt.

Ezek szerint gyakran beszéltél a játékosokkal?

Természetesen! Folyamatos volt a kommunikáció, az internet segítségével a fiúkkal is folyamatos kapcsolatban voltam, és Bán Gáborral is napi rendszerességgel egyeztettünk. De ez egyébként is így van rendjén.

Nagyon sajnáltuk, hogy idő előtt véget ért a szezon, hiszen épp egyre jobb formába lendült a csapat. Mi lehetett volna benne az előző bajnokságban, ha végig megy?

Amikor idejöttem, nehéz időszakban voltunk, hiszen új edző érkezésekor minden megváltozik. A ritmus, a munka, az edzések, minden. Győzelmi kényszerben volt a csapat, de szerencsére sikerült meccset nyernünk, elkaptuk a ritmust, meglett a kémia. A játékosok elkezdtek egymásért küzdeni. Igazából a sorsolás is kedvezett bizonyos szempontból, mivel pár olyan mérkőzés következett ekkor, amiken előzetesen nem nekünk állt a zászló, de mi meg akartuk ezeket nyerni! Hiszem, hogy ha nem jön ez a vírushelyzet, az alapszakasz végén az első hatban lettünk volna. A rájátszásban pedig egyrészt minden megtörténhet, másrészt a csapat szépen összeállt ekkorra. A légiósaink formába lendültek, Aiken és Csirics visszatértek a sérülés és betegség után, teljes kerettel vártuk a folytatást. Smith formája elindult fölfelé, Budimir fizikálisan kezdett ismét topon lenni, Ruják fantasztikus formában játszott. Szóval nagyon jó helyzetben voltunk. Azonban vannak dolgok, amiken nem lehet változtatni. Sajnáljuk, hogy így alakultak a dolgok, de ilyen az élet. Most már csak előre tekintünk.

Úgy tűnik, sok fiatal lesz az új csapatban. Milyen várakozásokkal készülsz így? Szeretsz fiatalokkal dolgozni?

A jelenlegi helyzetben megváltoztak a klub tervei. Ahogy mindenhol, itt a PVSK-nál is akadnak financiális nehézségek, de a szövetség által hozott új szabályok a fiatal játékosok szerepeltetését illetően is változtatásra sarkalltak minket. Elkezdtünk keresni néhány ifjú tehetséget, a keresés pedig, azt tudom mondani eredményes volt. Meleg Gergő és Krivacsevics Márkó nagyon tehetséges és nagyon jó fizikai képességekkel rendelkező játékosok. A mostani két hetes munka során meg is tudtam nézni őket, milyen formában vannak, mit várhatunk tőlük. Mindig nehéz az ilyen fiatal játékosokat megítélni és dolgozni velük, hiszen nincsenek folyamatosan játékban az első osztályban. Akadhat pár jó meccsük, de jöhet hullámvölgy is. Ez egy új kihívás minden edzőnek, de azt gondolom, jó fiatalokkal dolgozni, mert ők adják vissza talán a legtöbbet abból, amit az edzőiktől kapnak. Az az energia és koncentráció, amit idősebb, rutinosabb játékosok a mérkőzésekre tartogatnak, a fiataloknál az edzéseken is jelen van, hiszen tanulni, fejlődni akarnak, egyre többet, többet és többet. Ez pedig az edzőnek is extra motivációt ad. Türelmesnek kell velük lennünk, ez nagyon fontos.

Eddig két igazolás, Meleg és Krivacsevics, valamint két szerződést hosszabbító játékos, Dragasevics és Budimir van a fedélzeten, az élő szerződéssel rendelkezők mellett. Mennyire vagy elégedett a keret eddigi alakulásával?

Nehéz helyzet ez. Össze kell gyúrnunk egy csapattá fiatalokat és olyan rutinos játékosokat, mint például Veljko Budimir. Ő egy igazi legendája a PVSK-nak, 7-8 éve itt játszik, szuperprofi, az edzéseken is mindig száz százalékot nyújt, minden meccset meg akar nyerni. Számomra, és a klub számára is prioritás volt az igazolások tekintetében, hogy őt megtartsuk, már csak azért is, mert ő a csapatkapitányunk. Dragasevicsnek is szerettünk volna lehetőséget adni. Régóta a klubnál van. Amióta itt vagyok, fizikálisan és mentálisan is sokat fejlődött. Ő egy jó védőjátékos, támadásban pedig több önbizalomra van szüksége. De beszéljünk pár szót Melegről és Krivacsevicsről. Fiatal, tehetséges, modern stílusú játékosok, akik akarnak dolgozni, akarnak tanulni és fejlődni. Csak jó dolgokat kaptam és láttam tőlük eddig.

Pongó Máté eligazolt, Horti Bálint is távozik. Kikkel lehet majd pótolni őket? Egyáltalán mely posztokok van szükségünk új igazolásokra?

Legelőször is szögezzük le, hogy Pongó Mátét meg akartuk tartani, de nem tudtuk. Sokkal jobb ajánlatot kapott a miénknél, amellyel nem tudtunk versenyezni. Horti megtartásán sokat gondolkodtunk, de az új szabályok miatt, Meleg és Krivacsevics megszerzése után úgy döntöttünk, hogy nekik adunk lehetőséget a szezonban. Tudjuk, hogy ebben van egy kis kockázat, abban például biztos vagyok, hogy nagyon hiányozni fog Horti rutinja, tapasztalata. Azonban meghoztuk ezt a döntést és úgy gondolom, ez a két játékos helyettesíteni tudja Bálintot. Ami a légiósokat illeti: ahogy arról már volt szó, Budimir marad. Megpróbálunk találni egy vagy két külföldit 1-2-es és 2-3-as posztra. A külföldi igazolások terén azonban a legfontosabb, hogy 5-ös posztra is szerezzünk légióst. Olyan játékost keresünk a palánk alá, aki pluszt tud hozni a csapatba, és aki saját maga számára is helyzeteket tud teremteni. Nem könnyű, de centerposztra egy igazán jó, minőségi légióst szeretnénk igazolni. Nyugodtan mondhatom, ez az egyik fő célunk az igazolások terén.

Új légiósok kapcsán inkább az amerikai, vagy a délszláv vonalat szeretnéd erősíteni?

Teljesen mindegy, a lényeg, hogy jó legyen. Egy jó játékos az jó játékos.

Mikor kezdődik majd a bajnokság előtti, nyári felkészülés?

Valószínűleg augusztus 10-én. Egyelőre azért van egy kis bizonytalanság mindenkiben, hiszen jelen pillanatban nem tudjuk még, hogy október első, vagy utolsó napjaiban rajtol el az A csoport. Azonban ettől függetlenül, minden bizonnyal augusztus 10-én kezdjük meg a közös munkát.

Érdekes ez a kettősség. A bajnokságnak már réges rég „vége”, azonban most is edzéseket tartotok, hogy aztán elmehessenek a játékosok nyaralni, a felkészülés rajtja előtt. Milyen most a munka az itt lévőkkel?

Leginkább a fiatal játékosokat szerettük volna látni, hogy mit tudunk velük csinálni. Kicsit építettük őket fizikailag és technikailag is. Júliusra minden játékosunknak adunk egyéni edzésprogramot is. Új erőnléti edzőnk van, aki nagyon jó és tapasztalt szakember. Ő mindenki számára egyéni tervet készít. Ezeket július folyamán a játékosoknak végre kell hajtania, hogy augusztusban jó fizikai formában térhessenek vissza. Nem lehet lazsálni!

A legtöbb csapat háza táján még sok a bizonytalanság, a keretek szinte sehol sem véglegesek még. Mégis kíváncsi lennék, milyen bajnokságra számítasz? 

Ez egy jó kérdés. Azt hiszem, a legutóbbi szezon az egyik legjobb magyar bajnokság volt. Tényleg. Bárki megverhetett bárkit. A Falco megmutatta, hogy kicsit jobb, mint a többiek, de a többi csapat közül majdnem az összes közel egy szinten volt. A következő évad  mindenki számára nehéz lesz. A vírus miatti krízis mindenre rányomta a bélyegét. A városra, a gazdaságra. Természetesen nincs annyi pénz a sportra sem, mint korábban. Valamint elég furcsa szituáció és érdekes kérdés, hogy a légiósok, akiket igazolni akar majd bárki, milyen formában lesznek? Hiszen ha belegondolunk, az igazolások dömpingidőszakában lassan 6 hónapja nem játszottak, nem edzettek csapatnál ezek a játékosok. Nem fogunk tudni róluk semmit, legfeljebb bízhatunk benne, hogy professzionális sportolókhoz méltóan egyénileg formában tartják magukat. Valamint, csak imádkozni tudunk, hogy ne sűrűsödjenek meg a sérülések. Nehéz a helyzet ebből a szempontból is, a játékosok izomzata bizonyosan nem lesz olyan állapotban, mint a koronavírus előtt, edzőként erre is oda kell figyelnünk. Mindenki számára a legnagyobb kihívás az lesz, hogy hogyan maradjon életben a csapata, a játékosok minél kevesebb sérüléssel, minél kevesebb kihagyott edzéssel és mérkőzéssel kezdjék újra a játékot. Aki jobban tud kijönni ebből a helyzetből, annak nagyobb lesz az esélye a jó eredményekre. Az biztos, hogy a Falco, a Paks, az Alba és a Debrecen egy lépéssel a többiek előtt fog járni.

A mostani edzéseken Andrija Csiricset már egy új szerepkörben láthattuk. Nem a triplákat dobálta számolatlanul, hanem instrukcióval látta el a fiatalokat a vonal mellől. Milyen vele dolgozni?

Igen, Csiró másodedző lesz, hiszen Szentendrei Áron úgy döntött, hogy máshol folytatja a pályafutását. Csirics megállapodott a klubbal, hogy visszavonulása után edzőként fog itt dolgozni. Meg kell, hogy mondjam, ez nekem nagyon jól jött, ugyanis ő tele van energiával. Amikor az ember új munkába kezd, új a motivációja és új ötletei vannak. Nyilván bele kell  még tanulnia ebbe a szerepkörbe, hiszen teljesen más edzősködni, mint játszani. Itt vagyok azonban, hogy segítsek neki, de ő is rengeteget segít nekem. Nagyon jó a kapcsolata a játékosokkal, jól is kommunikál velük. Csirics egy remek srác, mindig pozitív, mindig jó energiákat sugároz magából. Remélem, hogy a kapcsolatunk jó lesz és így ketten kiváló atmoszférát leszünk képesek teremteni a csapaton belül is!

---

Képek: Az elmúlt hétvégén az MKOSZ által akkreditált továbbképzést szervezett a PVSK akadémiája. Vezetőedzőnk, Dragan Alekszics a tranzíciós védekezés felépítésének alapelveiről tartott előadást, NB I. B-s csapatunk közreműködésével.

Képek: Játékosként, Dragan Alekszics 2009-ben Magyar Kupa aranyérmet nyert a PVSK-val.