Testvérpárral erősödtünk

2020.06.29 18:35NBI A

A híres, bajai kosaras család, a Rátvay família két ifjú titánja, Rátvay Tamás és Rátvay Balázs csapatunknál folytatja pályafutását.

Nehéz lenne azt mondani két új igazolásunk kapcsán, hogy a Rátvay családnak köze sincs a kosárlabdához. A 24 éves Tamás, és öccse, a 20 esztendős Balázs ugyanis igazi kosaras dinasztia leszármazottjai.

Nagypapájuk, Rátvay Zoltán a Bajai Bácska és a TF csapataiban futott be csodás karriert, szülővárosából lett sokszoros válogatott játékos, a tapasztalt pécsi kosárszeretőnek sem nagyon kell őt bemutatni. De nem csak a nagypapa, hanem az ő húga, Czirákiné Rátvay Anita is igazi legendája a sportágnak idehaza, hiszen a szintén Bajáról induló egykori kosaras megfordult több fővárosi együttesben, és 250 alkalommal szerepelt a válogatottban is. Háromszor lett idehaza az év játékosa, kétszer az Európa válogatottba is meghívót kapott.

A két Rátvay fiú édesapja, Rátvay Tamás is eljutott a válogatottságig, ráadásul Bajáról indulva – később pályafutását is ott fejezte be – szerepelt Pécsett is, a Matáv SE játékosa volt. Hogy ne csak a kosárlabda jelentsen mindent a családban, arról az anyuka, Rátvayné Szikora Ildikó gondoskodott, ő ugyanis 150-szeres röplabda válogatottként tette le névjegyét.

Ezt a tiszteletet parancsoló sort folytathatja Rátvay Tamás és Rátvay Balázs, akik megállapodtak Bán Gábor ügyvezetővel, így mindketten nálunk folytatják pályafutásukat.

A fiatalabb testvér, Balázs az előző szezont is már Pécsett töltötte, hiszen az NB I. B Zöld csoportjában szereplő, ott a hirtelen lezárt bajnokság „végén” második helyen álló Pécsi NKA együttesében szerepelt. A 198 centi magas, 20 éves center 9,8 pontot, figyelemre méltó 6,8 lepattanót és 1 gólpasszt átlagolt, és saját elmondása szerint érettnek érzi magát arra, hogy akár az A csoportban is bizonyítani tudjon.

- Úgy gondolom, hogy már évek óta meghatározó játékosa vagyok a B csoportnak, így azt a lehetőséget, amit most a PVSK-tól kaptam, egy újabb, nagy és komoly kihívásnak érzem – árulta el nekünk újdonsült játékosunk. - Mindenféleképpen szeretnék ennek megfelelni, és minél több lehetőséget kiharcolni az A csoportban való szerepléshez! Az előző évben megszerettem a várost, itt nagyon nyitottak az emberek, és eddig csak pozitív energiákat és segítséget kaptam mindenkitől. Úgy gondolom, hogy remek helyen vagyok Pécsett! A testvéremmel már többször is játszottunk egy csapatban, az élet úgy hozta, hogy most ismét így lesz, aminek nagyon örülök, hiszen jó testvérek vagyunk. Remélem, mind a ketten hozzá tudunk járulni a PVSK-Veolia sikeres szerepléséhez.

Balász testvére, a 24 éves Rátvay Tamás a szintén NB I. B-s SZE Győr KC-től érkezik csapatunkhoz. A kisalföldieknél a csapat vezére volt, legalábbis 15,6 pontos, 3,6 lepattanós és 2,2 gólpasszos meccsenkénti átlaga erről árulkodik. A leginkább 1-2-es poszton bevethető játékosunk már Pécsett is van. Sőt, mint kiderült, fiatal kora ellenére is már készül a játék utáni életére is.

- A PVSK részéről érkezett egy olyan lehetőség, amelynek köszönhetően, mint játékos, és mint edző is tudom tovább építeni a karrieremet – mondta el Tamás. - Az A csoportban folytathatom a kosárlabdát, és mellette utánpótlás edzői feladatokat is elláthatok, ennek pedig nagyon örülök! Nem most fogok bemutatkozni az élvonalban, ugyanis 17 évesen, az akkor Meszlényi Róbert edzette Soproni KC csapatában már pályára léphettem az A csoportban. Az ott eltöltött három szezon után az NB I. B-ben szerepeltem. Sokat köszönhetek ennek az időszaknak, hiszen sok játéklehetőséggel, és ezáltal, rutinnal lettem gazdagabb, ez pedig természetesen pozitívan hatott a játékomra. Egy megfelelő felkészülés után úgy gondolom, hogy nem fog problémát okozni belerázódni ebbe az új kihívásba.

Rátvay Tamás azt is elárulta, hogy szeretne stabil helyet kiharcolni magának az A csoportos együttesben. Ami pedig a testvérrel közös játékot illeti, teljes mértékben alátámasztotta az öccse által elmondottakat.

- Az évek során már valóban több alkalommal is szerepeltem egy csapatban a testvéremmel – ismerte el. - Csupa pozitív dolgot tudok ezzel kapcsolatban említeni, hiszen mindenben segítjük egymást Balázzsal, úgy a pályán, mint azon kívül.

---

1. kép: Rátvay Balázs, id. Rátvay Tamás (édesapa), Rátvay Tamás.

2. kép: Rátvay Balázs (center) az elmúlt szezonban a Pécsi NKA játékosa volt.

3. kép: Rátvay Tamás az NB I. B-s SZE Győr KC-től érkezik.