A családja a hobbija

2020.09.11 09:58NBI A

Új centerünk, Veljko Brkics épp az olyan városokat szereti, mint amilyen Pécs.

Jó egy hónapja van már Pécsett együttesünk szerb centere, Veljko Brkics. A 25 éves, jól megtermett, 206 centi magas játékosunkkal beszélgettünk csütörtökön a délelőtti edzés után.

Hogyan ismerkedtél meg a kosárlabdával? Esetleg családilag már be voltál oltva a sportággal?

Szó sincs róla – vágta rá Veljko Brkics. Nálunk a családban senki sem kosarazott. Én is csak azért kezdtem el, mert az iskolában már látszott, hogy valószínűleg nagyra fogok nőni. Ott vetették fel nekem, hogy talán elkezdhetnék kosarazni, bekerültem hát az iskolai csapatba. Így kezdődött.

Ehhez képest azóta a horvát bajnokság mellett szerepeltél már Montenegróban és Szlovéniában is, most pedig itt vagy. Egyáltalán tudtál valamit a PVSK-ról korábban?

Őszinte leszek: nem. Azonban amikor Dragan Alekszics felhívott telefonon, az egy nagyon jó beszélgetés volt. Meggyőzött arról, hogy a legjobb döntés az lesz számomra, ha ide igazolok. Itt meg fogom tudni mutatni, hogy mire vagyok képes, nem mellesleg pedig rengeteget fogok tudni fejlődni.

Ismerted már korábbról Dragant?

Hallani halottam már róla, illetve Andrija Csiricsről is természetesen, de személyesen eddig nem ismertem őket. Azonban az eddigi benyomásaim nagyon pozitívak velük kapcsolatban.

Ebben a vírusos időszakban nem volt nehéz döntés, hogy ismét az otthonodtól távol legyél?

Számomra nagyon fontos a család, éppen ezért hiányoznak is az otthoniak. És azt sem kell elhallgatni, hogy ez most egy nagyon nehéz helyzet. Ugyanakkor nem most vagyok először légiós, tehát azért valamennyire már megszoktam a dolgot. Az biztos, hogy sokat szoktam videochatelni a családommal.

Az eddigi edzőmeccsek alapján már látszik, hogy a magasságod ellenére elég dinamikus játékos vagy. A futós játékot kedveled jobban, vagy inkább a pozíciósat?

Alapvetően szeretek gyorsan, dinamikusan játszani. Korábbi csapataimban sokszor szerepeltem a 4-es poszton is, szóval nem idegen tőlem az sem, ha a palánktól kicsit messzebb kell bizonyítanom. Ugyanakkor a legfontosabb mindig az, hogy igyekezzek megvalósítani azt, amit az edzők kérnek tőlem.

Miben vagy igazán erős? Mire készüljenek a pécsi szurkolók?

A pick and rollok és a tranzíciós játék mindenképpen olyan elemek, amelyekben otthon vagyok. Illetve, amit már említettél is, az is talán az egyik erősségem, hogy a posztomhoz képest gyors vagyok.

Játszottatok már négy felkészülési mérkőzést. Hogyan látod a csapatot?

Minden egyes nap fejlődünk. Dragan is látja ezt, de azt is, hogy miben kell javulni, szóval sokat dolgozunk ezen. Jól érzem magam ebben a közösségben, és úgy látom, hogy jó lesz a csapatunk.

Elég sok a fiatal, tehetséges játékos a keretben. A posztodon ott van például Meleg Gergő, aki az eddigi meccseken nagyon jó teljesítményt nyújtott. Van köztetek rivalizálás?

Ő egy nagyon szimpatikus srác! Szó sincs rivalizálásról. Sokkal inkább az a helyzet, és ez már eddig is látszik, hogy rengeteget tudunk, és fogunk is egymástól tanulni. Jó összhang van köztünk.

Mire számítasz az előttünk álló szezonban?

Ami engem illet, szeretnék minél többet segíteni a csapatnak, meccsről meccsre megcsinálni azt, amit az edzők kérnek tőlem. Ami pedig az egész csapatot illeti, az a lényeg, hogy minden egyes mérkőzés után úgy tudjunk lejönni a pályáról, hogy 150 százalékot adtunk ki magunkból. Ha ez összejön, akkor az eredmény már igazából másodlagos.

Hogyan tetszik Pécs? Egyáltalán be tudtad már járni a várost?

Az az igazság, hogy otthon érzem maga itt. Nagyon szeretem az olyan nagyvárosokat, amelyek azért nem hatalmasak. Őszintén szólva az egész várost még nem tudtam bejárni, de azért a belvárosban már kiismerem magam.

És amikor épp nem edzés van, mivel töltöd az idődet? Van valamilyen hobbid kikapcsolódásként?

Igazából hobbim nincsen. Persze, azért szoktam zenét hallgatni, illetve filmeket nézni, de a legtöbb időt a családommal igyekszem tölteni. Ha szabadidőm van, már keresem is őket, és ha személyesen nem is, de videochaten azért tartom velük a kapcsolatot.

---
1-2. kép: PVSK-Veolia - Baja Bácska, 3-4. kép: PVSK-Cargate - PVSK-Veolia