Parádés második félidő: sikeres nyitány!

2020.10.28 20:40NBI A

Bár a nagyszünet előtt volt, hogy 14 ponttal is vezetett a Kaposvár, a fordulás után elképesztő játékot bemutatva arattunk egyértelmű győzelmet szezonbeli első meccsünkön.

Pécsi VSK-VEOLIA - Kaposvári KK 80-75 (15-22, 20-19, 21-6, 24-28)
Férfi Kosárlabda NB I. alapszakasz, 8. forduló. Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 1500 néző
Vezette: Tőzsér, Tóth, Török.

PVSK-Veolia: Lewis 16/6, Ruják 7/3, Demeter 5/3, Meleg 9/3, Brkics 16. Csere: Funderburk 11, Budimir 6/6, Hőgye, Dragasevics 5/3, Krivacsevics 5/3. Vezetőedző: Dragan Alekszics. Kaposvár: Curry 14/6, Krnjajszki 1, Rivers 11/3, Hendlein 6, Jukics 16. Csere: Révész 8, Miliszavljevics 19/9, Hock. Vezetőedző: Fekete Ádám.

Egy új szezon első bajnokiját csapat, és szurkolótábor egyaránt izgatottan szokta várni, ebben minden egyes év megegyezik. Ezúttal azonban nem túlzás, hogy még a megszokotthoz képest is jóval nagyobb izgalom volt már bennünk. Mondjuk abszolút indokolt is volt ez, hiszen majd egy hónappal később készülhettünk az első meccsre, mint ahogyan azt eredetileg tervezhettük. A 2020/21-es szezon azonban más, mint az eddigiek. Erről árulkodott az is, hogy a Lauberben a játékosokon kívül senkinek sem látszott az arca, maszk takarta ugyanis azt…

Na igen, a koronavírus. És ha ez nem lett volna elég, ott volt még az új, U23-as szabály, nevezetesen, hogy ebben a bajnoki évadban, minden egyes mérkőzés első félidejében, egy U23-as játékosnak mindig fent kell lennie a pályán. Arra mindenképp jó volt ez a módosítás, hogy a Kaposvár elleni mérkőzésünk előtt elkezdődhetett a szellemi csiki-csuki, mindenki találgathatta ugyanis, hogy milyen kezdő ötössel indítjuk el az új bajnokságot.

Nos, Dragan Alekszics úgy döntött, hogy a feldobás pillanatában Meleg Gergő lesz a fiatal játékos, amit gyorsan meg is hálált, ugyanis ő szerezte csapatunk idei első pontjait! Maradéktalanul csak azért nem tudtunk örülni ennek, mert előtte már a Kaposvár jutott előnyhöz, sőt, Meleg szép kosara után is a vendégek diktálták a ritmust. Elhúzni ugyan nem nagyon tudtak, de a vezetés folyamatosan Hendleinéknél volt. Az első negyed végéhez közeledve aztán 11-17-nél kicsit azért megijedtünk, ekkora különbség ugyanis addig nem volt a két csapat között, de szerencsére Funderburk és Brkics gyors egymásutánban nyargalt végig a pályán és dobott könnyű kosarakat. A negyed vége azonban így is a Kaposváré volt, Rivers egy dupla után egy hármast is elsüllyesztett a gyűrűnkben, így héttel lépett meg a KKK.

Menet közben szinte fel sem tűnt, hogy Hőgye Patrik bemutatkozott az A csoportban, ami azért nem kis dolog, főként, hogy még csupán 15 esztendős. A második tíz perc kezdetén azonban már valamivel rutinosabb ötössel vetettük bele magunkat a küzdelembe. Brkics és Funderburk hozta is a pontokat, azonban sajnos nagyon gyorsan visszaállt a hét pontos differencia, védekezésben ugyanis könnyű kosarakkal ajándékoztuk meg a vendégeket. Nem is tetszett a látvány Dragan Alekszicsnek, ugyanis még két perc sem telt el a második negyedből, rögvest időt kért. Nem sokat használt a dolog, ugyanis gyorsan tízre nőtt a különbség. Ebben a periódusban támadásban sajnos akadtak gondjaink, az eladott labdáinkból, és kimaradó dobásainkból ráadásul a Kaposvár rendre leindított minket. Félő volt, hogy idejekorán eldőlhet a meccs, ugyanis szinte alig pislogtunk kettőt, és már 23-37 állt az eredményjelzőn. Nincs mit szépíteni a dolgon, elég nagy hullámvölgybe kerültünk, azonban, talán a fiatalos lendületnek, talán az ebből fakadó extra lelkesedésnek köszönhetően mégis össze tudtuk kapni magunkat. Meleg Gergő triplája is nagyon kellett a zárkózáshoz, mint ahogyan az is, hogy a védekezésünk alaposan összeálljon. A félidő utolsó öt percében csupán 4 pontot engedélyeztünk a KKK-nak, így amikor a dudaszó pillanatában Funderburk félpályás kísérleténél szabálytalankodtak amerikai játékosunkkal, azért dobhatott három büntetőt, hogy bőven lőtávolságon belülre, hat pontra zárkózhassunk – és zárkóztunk is!

A nagyszünet után pedig mintha kicserélték volna csapatunkat! Elsöprő lendülettel kezdtük a második félidőt, aminek eredményeként villámgyorsan átvettük a vezetést. Dragasevics előbb egy triplát vert be a sarokból, majd betörés után dobott két pontot, amivel 42-41-re alakult az eredmény. Ugyan innen még a Kaposvár gyorsan tudott egy visszatámadást indítani, azonban érezhető volt, hogy ez nem vet vissza minket. Óriási energiát mozgósítva védekeztünk, és labdaszerzések után a gyors indításaink is ültek, így 49-45-nél már Fekete Ádám is érezte, hogy ideje időt kérnie. Csapatunk azonban erre fittyet hányt, és ugyanott folytatta, ahol a rövid pauza előtt abbahagyta. Az, mint védekezésben bemutattunk a harmadik tíz percben, több volt, mint pazar. Brikics a palánk alatt, Ruják a vonalon kívül volt extra, közben pedig még elől is mindig akadt valaki, aki talpra ugrasztotta szurkolóinkat. Vagy Brikics centermunkája, vagy épp Budimir hármasa után ujjonghattunk. A negyed végéhez érve pedig azt konstatálhattuk, hogy tíz perc alatt hat pontot engedélyeztünk ellenfelünknek. Nem is csoda, hogy nem a hátrányunkat kellett méricskélnünk, hanem azt figyelhettük, hogy már kilenc pont az előnyünk.

Azért oda kellett figyelnünk, az utolsó negyedre ugyanis a vendégeknél Miliszavljevics kezdte bontogatni a szárnyait, két triplája nem volt épp megnyugtató – azonban mindig volt válaszunk! Lewis, Krivacsevics és Lewis, ebben a sorrendben adta a csattanós válaszokat, egy-egy élményszámba menő hárompontos formájában. Védekezésben ugyan már nem tudtuk hozni a harmadik negyed szintjét, azonban bátran mentünk bele egy olyan pisztolypárbajba a Kaposvárral, amely töltést nem nagyon, tüzelést annál inkább tartogatott. Persze nem is volt okunk, hogy visszariadjunk egy ilyen csatától, ugyanis az a játékkedv és elszántság, ami jellemzett minket, nem adott okot a félelemre. Igazság szerint, az utolsó negyedben egyetlen pillanatra sem forgott veszélyben az előnyünk. Ahogy közeledtünk a végső dudaszóhoz, egyre biztosabbá vált, hogy rosszul sikerült első félidő ide vagy oda, ezt a meccset bizony meg fogjuk nyerni. Így is lett. Igaz, hogy a KKK a legvégén még tudott egy kicsit kozmetikázni az eredmények, azonban ezt már úgy tette, hogy Budimirék pontosan tudták, nem oszt, nem szoroz az a pár pont. A különbség végül öt pont lett, 80-75-re győztünk szezonbeli első meccsünkön. Ilyen káprázatos második félidő után nem is lehetett más az eredmény!

Dragan Alekszics: - Tudtuk, hogy nehéz lesz a találkozó, hiszen három hónapja nem játszottunk tétmérkőzést, ráadásul egy új csapatot építünk. Az elején megilletődve kezdtünk, de a második félidőben már a saját játékunkat tudtuk játszani. Jól tudtunk alkalmazkodni az U23-as szabályhoz, a fiatalok is megtettek mindent győzelemért. Örülök, hogy ennyi nézőnk volt, és így buzdítottak minket. Köszönjük a támogatásukat!

---