A DEAC bírta jobban a hajrát

2020.11.14 17:54NBI A

Szoros, fordulatos, jó mérkőzést játszottunk hazai pályán a DEAC ellen, amely a hajrában dőlt el – a vendégek javára.

Pécsi VSK-VEOLIA - DEAC 91-102 (19-27, 28-21, 22-26, 22-26)
Férfi Kosárlabda NB I. alapszakasz, 11. forduló. Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok (zárt kapus)
Vezette: Benczúr, Török, Söjtöry.

PVSK-Veolia: Ruják 9/3, Demeter 9/3, Funderburk 25/6, Budimir 7, Meleg 7. Csere: Lewis 21/9, Bíró L. 2, Brkics 11, Dragasevics. Vezetőedző: Dragan Alekszics. DEAC: Moody 15/12, Somogyi 9/3, Drenovac 26/12, Hines 11, Tóth Á. 17. Csere: Molnár M. 4, Guyton, Polyák 12/3, Molnár D. 8/6. Megbízott edző: Andjelko Mandics.

Ezekben a vírusterhelt időkben bizony sosem lehet tudni, mikor történik valami váratlan. Ellenfelünk, a DEAC is megismerhette testközelből ezt a tézist, ugyanis kicsivel a meccs előtt derült ki, hogy a debreceniek vezetőedzője, Kovács Adrián pozitív koronavírus-tesztet produkált, így természetesen nem is ülhetett le a padra a Lauber Dezső Sportcsarnokban. A jelen körülmények közepette ráadásul ezzel lényegesen csökkent azon emberek száma, aki ott lehettek a helyszínen – lévén, hogy zárt kapus találkozóra készültünk a járványhelyzet miatt.

A vendég-trénert helyettesítő Andjelko Mandics nagyon komolyan vette feladatát, legalábbis erről árulkodott az, hogy a meccs első pillanatától kezdve, javarészt az ő hangja töltötte be az egész sportcsarnokot. Pedig komoly oka az elégedetlenkedésre nem volt, ugyanis a DEAC kezdett jobban. Ha nem is potyogtak a kosarak, de apránként mégis ellenfelünk került négy pontos előnybe. Ruják és Meleg azért igyekezett tartani a lelket csapatunkban, aztán az ötödik percben, a padról beszálló Lewis duplájával, először a meccsen már vezettünk is. Nem tartott azonban sokáig az öröm, jött ugyanis Moody hárompontosa, innentől pedig már, az első negyed végéig a DEAC kézben tartotta azt, ami a pályán történt. Sőt, a legvégén Drenovac sarokból bevágott kosarával az addigi legnagyobb különbség alakult ki, nyolc ponttal járt ugyanis előrébb ekkor ellenfelünk. Ami egyértelműen látszott az első 10 perc alapján, hogy össze kell kapnunk a védekezésünket, illetve nem szabad annyi labdát elszórakoznunk, mint az első negyedben – ekkor ugyanis 7 eladott labdát hoztunk össze.

Az már a második negyed legelején látszott, hogy a védekezésünk feszesebb lesz, azonban elől továbbra is sok hibával játszottunk, így a Debrecennek különösebben meg sem kellett magát erőltetnie ahhoz, hogy meglegyen a közte tíz. Innen kezdett azonban izgalmassá válni a meccs, nálunk ugyanis támadásban hirtelen jött egy nagy lendület. Lewis triplázott, Budimir a palánk alatt brusztolt ki pontokat, Funderburk pedig egy labdaszerzés után zsákolt nagyot, így 33-37-re tudtunk zárkózni, azonban a DEAC két gyors kosárral válaszolt a rohanásunkra, így Dragan Alekszics időt is kért. Szó se róla, jól sült el a dolog, innentől kezdve ugyanis teljesen kiegyenlített játék folyt a pályán. Sajnos védekezésben Molnár Dániel és Moody távoli kísérleteivel nem tudtunk mit kezdeni, de így sem tudott meglépni a DEAC. A félidő végén már csupán egyetlen pont volt a hátrányunk, igaz Tóth Ádám egy dudaszós közelivel ezt háromra növelte. Azonban, így sokkal jobb szájízzel mehettünk el a nagyszünetre.

Újult erővel, és talán legerősebbnek mondható ötösünkkel (Ruják, Lewis, Funderburk, Budimir, Brkics) vágtunk neki a második félidőnek. A harmadik negyedben pedig óriási csata kezdett kibontakozni. Lewis révén átvettük a vezetést, de innentől kezdve jó három percnyi csiki-csuki kezdődött. Kisvártatva a Debrecen tudta stabilizálni azt az állapotot, amikor épp vezet, és bár Drenovacék sokszor ki tudták játszani a védekezésünket, mindig volt rá válaszunk. Egészen a harmadik negyed végéig, ott ugyanis a vendégek meg tudtak lépi kicsit, és az utolsó tíz percet hétpontos vezetésről várhatták.

Igen ám, csakhogy a rövid pihenő után még két percnek sem kellett eltelnie, és máris 78-76 állt az eredményjelzőn! Óriási lendülettel kezdtük ugyanis a záró negyedet, sorban egymás után dobáltuk a kosarakat, ráadásul Moody fölösleges sportszerűtlen hibája miatt Funderburk dobhatott két büntetőt, majd után Ruják is betalált közelről. Andjelko Mandics nem is várt tovább, magához hívta csapatát. Hatásos is volt a fejmosás, ugyanis a következő percekben kezdett kirajzolódni, hogy ez bizony könnyen egy egylabdás meccs lehet a végén. Ennek fényében nem kedvezett nekünk, hogy  bő három perccel a vége előtt kipontozódott Brkics, és 90-86-ra meglépett a Debrecen. Még szerencse, hogy Funderburk és Lewis pillanatok alatt megfordította az eredményt! És itt akár le is lehetett volna zárni a meccset… Azonban erről szó sem volt. A Debrecen ugyanolyan gyorsan reagált, mint előtte mi, így 2 perccel a vége előtt ismét négy volt oda. Ez pedig már sajnos nem csökkent többé. A hajrában sok volt a pontatlanság a játékunkban, talán kicsit kapkodtunk is, ezt pedig ellenfelünk könyörtelenül kihasználta, és végül a becsúszó faultok, és büntetőzések miatt az utolsó percben kinyílt az olló, 102-91-re nyert a DEAC. Nem volt benne ebben a meccsben, hogy ekkora legyen a különbség, egyik csapat javára sem. Azonban a kulcspillanatokban ezúttal nem tudtunk az ellenfelünk fölé kerekedni.

Dragan Alekszics: - Nagyon erős csapat a Debrecen, gratulálok nekik. Megmutatták, hogy minden poszton minőségi játékosaik vannak. Volt pár perc, amikor elvesztettük a mérkőzés ritmusát, és ez ma nem fért bele, mert a vendégek ezt könyörtelenül kihasználták. Láttuk, hogy mit kell csinálnunk, hova kell fejlődnünk. Nagyon hiányzott a megszokott jó hangulat, a szurkolóink támogatása a sportcsarnokban.

---