Alekszics: 2009 emléke máig bennem él

2021.04.06 17:01NBI A

Szerdán a Magyar Kupa nyolcas döntőjének első körében a Falco ellen játszunk a négy közé jutásért. Vezetőedzőnk, Dragan Alekszics igazi kupaspecialistaként készül a budapesti megmérettetésre.

Játékosként, és edzőként eddig összesen már ötször nyertél kupát Magyarországon. Mi az első, ami eszedbe jut, ha azt mondják: Magyar Kupa?

Hogy, egy egészen különleges verseny – mondta vezetőedzőnk. Teljesen más, mint egy bajnokság. Itt odamész, játszol egy meccset, és ha éppen aznap nem megy a játék, már vége is. Itt nem számít a papírforma, a bajnoki helyezés. Ezért imádok a kupában szerepelni.

Az első Magyar Kupa-aranyadat játékosként, épp a PVSK színeiben szerezted. Hogyan emlékszel vissza 2009-re?

Nyilván emlékezetes az a Falco elleni finálé. De nagyon rég volt…. Arra emlékszem, hogy akkor Thomas Kelley már itt volt Pécsett, úgyhogy nekem nem volt annyi dolgom, mint az előtte lévő szezonokban, nem volt rajtam akkora teher– mondta nevetve Alekszics. Nem mi voltunk az esélyesek, de minden összejött. Addig egyetlen sérülés sem nehezítette a dolgunkat. Később aztán Grebenár és Bencze is kiesett. Talán épp emiatt nem tudtuk a szezonban bajnoki aranyat is megszerezni. Az azonban nagyon jó érzés, hogy a mai napig emlegetik még az emberek a kupagyőzelmünket Pécsett.

Kicsivel később aztán már, mint edző hódítottad el a kupát a Szolnokkal.

Pedig igazából soha nem is gondoltam, hogy edző leszek. A pályafutásom végén azonban az Olajnál felajánlották, hogy legyek másodedző. Most már azt mondom, hogy nagyon jó döntés volt belevágnom.

Főleg, hogy trénerként már négyszer is ünnepelhették kupaarannyal a nyakadban. Melyik a legemlékezetesebb?

Az első, nem is kérdés. Favoritként mentünk a kupadöntőre, de aki sportolt valaha, pontosan tudja, milyen nehéz is tud lenni egy kötelező feladat. De behúztuk. Nekem pedig ez lett az első jelentős edzői sikerem.

Szerdán, a Falco ellen nem mi leszünk az esélyesek. Mivel lehet megfogni a szombathelyieket?

Igazéból, ha teljes kerettel jönnek, ha tartalékosan, akkor is a Falco a favorit, ez nem is kérdés. A BL-ben is megmutatták már, hogy sok hiányzóval is képesek extra teljesítményt letenni az asztalra, mert  mentálisan is rendkívül erősek. Mi sem vagyunk épp ideális helyzetben, ugyanis a B csoportos csapatunk a bentmaradásért küzd éppen, néhány A-s kerettag is próbál ebben segíteni, így az utóbbi napokban 6-7 játékossal tudtunk edzeni. Meleg Gergő is sérüléssel bajlódik, rá valószínűleg nem is számíthatunk a kupában. Nagyon nagy kérdés, hogy milyen napot fogunk ki – mivel mostanában elég hullámzó a játékunk. Az biztos, hogy most nagy szükségünk lesz sok egyéb mellett a jó tripladobásokra.

És még mire?

Arra, hogy végig képesek legyünk kontrollálni a támadójátékunkat. Ha ez megvan, akkor nem lesz sok eladott labdánk. Ez ugyanis életveszélyes lenne, hiszen a Falco idehaza talán a legjobb a gyors indításokban. Nem adhatunk nekik esélyt arra, hogy lerohanjanak minket. Szóval pontosnak kell lennünk.

Mennyi esélyt látsz arra, hogy a 2009-es, még játékosként pécsi színekben bezsebelt Falco elleni kupasiker után, most már edzőként is meg tudd ezt ismételni?

A csapat edzőjeként nem tehetem meg, hogy nem bízok ebben, szóval legalább 50 százalék esélyt látok erre!

---

Program:

2021.04.07. 15:30 | Falco KC Szombathely - Pécsi VSK-VEOLIA
Férfi Kosárlabda Magyar Kupa, negyeddöntő. Budapest, Ludovika Aréna (zárt kapus)

A mérkőzést a MindiGO TV (előfizetéses) közvetíti. Élő stream >>

---

Negyeddöntők: 

13:00 | Alba Fehérvár - Szolnoki Olajbányász (ND1.)
15:30 | Falco KC Szombathely - Pécsi VSK-VEOLIA (ND2.)
18:00 | DEAC - SZTE-Szedeák (ND3.)
20:30 | Atomerőmű SE - Egis Körmend (ND4.)

---
Képek: Dragan Alekszics 209-ben Magyar Kupát nyert a PVSK játékosaként.