Bíró Olivér: Itt vagyok otthon!

2021.05.21 14:18NBI A

Még 2018-ban igazolt el Pécsről saját nevelésű játékosunk, Bíró Olivér, aki most hazatér a PVSK-hoz.

Amikor három éve elmentél, azt mondtad, szeretnéd magad kipróbálni máshol is. Hogyan sikerült a kaland?

Azt mondhatom, hogy összességében nagyon sikeres időszak van mögöttem – mondta el, a napokban klubunkkal három éves szerződést kötő Bíró Olivér. A Falcoval bajnokok lettünk, és kupaezüstöt szereztünk. És kipróbálhattam magam nemzetközi porondon, hiszen előbb az Euro Cupban, majd a Bajnokok Ligájában is pályára léphettem. Fantasztikus élmények voltak ezek, és nagyon sokat tanultam ezalatt a két év alatt.

Miért váltottál aztán mégis, és igazoltál Oroszlányba?

Akkor éreztem úgy, hogy a megszerzett tapasztalatokat úgy is szeretném hasznosítani, hogy többet vagyok pályán. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már tavaly nyáron is szóba került, hogy hazatérek, akkor azonban még máshogyan alakult. Így kerültem az OSE-hoz. Ott már egy teljesen más szerepkörben, alapemberként kellett helytállnom, így a mögöttem hagyott szezon is rendkívül hasznos volt számomra.

Mikor derült ki, hogy ismét Pécs felé veszed az irányt?

Már nagyon korán megkeresett a PVSK, aminek rendkívül örültem. Könnyen ment a megegyezés, pláne úgy, hogy hosszú távon gondolkodott bennem a klub. Nagyon nagy öröm számunkra, hogy hazatérhetünk.

A többes szám kiket takar?

A páromat és a kiskutyánkat. Egyelőre.

Ugyanis?

Ugyanis tervezzük már, hogy bővítenénk a családot. Ezért is vagyok boldog, hogy hazatérhettünk. Én pécsi vagyok, a párom kaposvári, így mindenkihez közel leszünk.

Te pedig egy teljesen új minőségben kezdheted meg a második pécsi időszakodat, hiszen most már, kis túlzással rutinos rókaként térsz vissza.

Bár öregnek azért semmiképp sem mondanám magamat, én is úgy gondolom, hogy most már rutinos NB I.-es kosaras vagyok. És ennek megfelelően kell majd a PVSK-ban is működnöm. Érzem azt, hogy számít rám a klub, és én szeretnék is vezére lenni az új csapatnak. Minél hasznosabb játékkal akarok hozzájárulni ahhoz, hogy jövőre elérjük a céljainkat. Bár nyilván még nagyon korai ezzel foglalkozni, de azt gondolom, hogy a play-offba jutás, mint cél teljesen reális lehet. És igen, most már tapasztalt játékosként a fiataloknak is minél többet akarok majd segíteni.

Nem lesz ez szokatlan?

A Falcoban azért volt szerencsém megtapasztalni, hogy a nálam idősebb, rutinosabb játékosok hogyan csinálják ezt, úgyhogy nagyon sokat tanultam arról, hogyan kell istápolni a fiatalabbakat.

Miben más a mostani Bíró Olivér, a három évvel ezelőttihez képest?

Azt hiszem, hogy beértem. Ebben a három évben nagyon sok tapasztalattal gazdagodtam, többfajta szerepkört is betölthettem a csapataimnál. És ez azt gondolom nem csak a pályán, hanem a magánéletben is érezteti a hatását. Nem véletlen, hogy a családbővítésen gondolkozunk már.

Hazajöttél?

Nem is kérdés. Én itt vagyok otthon! 

---
Képek: A PVSK csapatában a 2015/16-os szezonban.